Meestal is de eerste stap dat we zorgdragen voor de overledene, oftewel het wassen, aankleden en mooi (op)maken. Om de conditie van het lichaam zo goed mogelijk te houden is koelen belangrijk, tenzij u kiest voor lichte balseming.
Mijn collega’s van het zorgteam of ik nemen graag de tijd voor de laatste zorg aan uw dierbare, die kunnen we ook samen met na(ast)bestaanden geven. Dit doen we bij voorkeur in de vertrouwde omgeving thuis. Indien dit niet gewenst of niet mogelijk is, kan deze zorg worden gegeven in een uitvaartcentrum. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen deze laatste zorg helemaal zelf te doen.
Vindt het overlijden plaats in een ziekenhuis of zorginstelling waar een eigen zorgteam is, zal de verpleging u hierover inlichten.

Thuis opbaren, in de eigen, vertrouwde omgeving, is bijna altijd mogelijk en daarbij zijn waarschijnlijk meer keuzes te maken dan u denkt (bv. tuinhuis of de garage). U kunt ook kiezen voor een opbaring in een uitvaartcentrum waarbij u op afspraak uw dierbare kunt bezoeken. Een mooie tussenvorm is een 24-uurskamer in een uitvaartcentrum waarbij u zelf een sleutel krijgt en op ieder moment uw dierbare kunt bezoeken.
Dit is een vorm van thuisopbaren, alleen op een andere locatie.